Parempien
valintojen blogi

Tervetuloa oppimaan lisää hyvinvoinnista, terveellisestä ruokavaliosta ja liikunnasta!

Elämäntapamuutos alkaa keittiöstä – onko välineillä väliä?

leikkuulauta

Elämäntapamuutoksen voidaan ajatella tapahtuvan monella tasolla. Ajatusmaailma, suhtautuminen syömiseen, siihen liittyvät tunteet ja tavat muuttuvat. Niin muuttuvat myös syömiseen liittyvät käytännöt ja -rutiinit.

Joillekin se tarkoittaa esimerkiksi ruokailun suunnittelua paremmin etukäteen. Tai sudenkuoppien välttämistä kokkaamalla etukäteen tai esivalmistelemalla ruokia valmiiksi, jotta nälkäisenä hetkenä pitkän työpäivän jälkeen ruoka valmistuu nopeasti, eikä käsi ehdi hamuta herkkuja.

Usein myös sanotaan, että vain ruoan itse valmistamalla voimme olla varmoja siitä, mitä se sisältää. Piilosokerit ja -rasvat voivat nimittäin viikkotasolla olla suuri prosenttiosuus syödystä, ohi kirjanpidon.

Elämäntapamuutoksen aloittaminen on siis luonnollinen hetki tarkastella omia ruoanlaittotapoja ja keittiön välineistöä.

Jos tomaatti on liiskana ennen kuin veitsi on rikkonut sen kuorta, voi kokeilematta kertoa, ettei se ainakaan nosta ruoanlaittointoa. Toisille merkitys on suurempi kuin toisille, mutta toimivat välineet eivät kenenkään kokkausintoa pilaa.

 

Vanhat välineet kannattaa käydä läpi

Keittiön vanhat käytössä olevat välineet kannattaa käydä läpi. Hyvät veitset on syytä teroittaa, puiset leikkuulaudat puhdistaa ja tarvittaessa öljytä. Jos kaapeistasi löytyy vanhoja muovisia välineitä, kannattaa tarkastella niiden ikää ja kuntoa.

Erityisesti muovin kohdalla turvallisuussäädökset ovat vuosien aikana muuttuneet aina, kun tietoa on tullut lisää. Vanhoissa muovisissa välineissä saattaa olla edelleen ainesosia, jotka eivät täytä nykypäivän kemikaaliturvallisuusmääräyksiä. Kuumentaminen, rasva ja ruoan hapokkuus voivat toimia kemikaaleja liuottavina elementteinä.

Suuremman määrän valmistaminen kerralla on paitsi aikaa ja energiaa, myös sähköä säästävä toimenpide. Ruoan säilöntään kannattaa kiinnittää huomiota, varsinkin jos vanhat rasiat alkavat olla tiensä päässä ja uusiminen on ajankohtaista. Uunin ja mikron kestävät lasiset säilytysastiat ovat käteviä, sillä niihin voi laittaa uuniruoan suoraan ja paistaa siinä, eikä tarvitse tehdä turhaa tiskiä.

Käytössä olevat muovirasiat kannattaa uusia, jos niiden pinta on rikkoutunut. Rikkoutuminen tarkoittaa suurempaa riskiä sille, että jotain pääsisi liukenemaan säilöttävään ruokaan.

Jos muovirasiassa on kolmen nuolen muodostama kolmio, sen yhteydessä on merkki muovin laadusta. Tästä voit tarkistaa millaiseen käyttöön materiaali on tarkoitettu.

 

Mitä keittiössä tulisi olla?

Perusasiat keittiössä on hyvä olla kunnossa. Terävät veitset, esimerkiksi yksi terävä sahalaitainen ja yksi terävä kokkiveitsi-tyylinen sileäteräinen veitsi on erinomainen lähtökohta. Hyvä paistinpannu, joka kestää. Esimerkiksi valurautainen, teräksinen tai hiiliteräksinen kestää oikein käytettynä useita vuosia. Teflon-pannun pinnan kanssa kannattaa olla varovainen ja vaihtaa uuteen, kun paistopinta ei näytä enää uudelta.

Pannun kaveriksi paistamiseen on tarpeen olla hyvä paistinlasta. Puinen lasta ei sula suuressakaan lämpötilassa ja on luonnonmateriaalina turvallinen käyttää. Puu materiaalina kannattaa samasta syystä valita myös leikkuulautaan.

Kokkaamisen mielekkyyttä ja aloittamisen kynnystä voi madaltaa myös esimerkiksi työvälineiden sijoittelulla keittiössä. Jos leikkuulauta on kaunis, se voi olla esillä nojaamassa esimerkiksi keittiön työtasolla seinää vasten. Kaunis puinen elementti voi olla paitsi osa sisustusta, myös käyttöesine.

Helposti saatavilla olevat tarvikkeet ja työvälineet tekevät aloittamisesta helpompaa. Jos keittiötä käyttää useampi henkilö tai kokatessa tulee usein pilkottua useampia eri asioita kerralla, leikkuulautoja voi olla hyvä olla useampi sujuvoittamaan työskentelyä.

Puinen leikkuulauta kannattaa puhdistaa huolella vedellä ja tiskiaineella. Huuhtelemisen jälkeen puunsyyt kannatta sulkea vielä kylmällä vedellä. Puinen lauta tulee kuivata ilmavasti, jotta voidaan varmistua hygieenisyydestä. Konepesu sopii muovisille leikkuulaudoille, mutta puisille sitä ei suositella. Leikkulautoja ei suositella säilytettävän päällekäin.

Puisia välineitä ei välttämättä suositella pestävän koneessa, tai ainakin ne kannattaa uusia useammin mahdollisten konetiskiaineen jäämien takia, jos pesee puisia välineitä tiskikoneessa.

Koitko tämän hyödylliseksi? Jaa postaus ystävällesi tai sosiaalisen median tilläsi!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Haluatko ilmaisia vinkkejä hyvinvointiin ja painonhallintaan?

Tilaa suosittu uutiskirjeemme!

Jätä sähköpostiosoitteesi tähän, niin saat paljon hyödyllistä tietoa hyvinvoinnista, painonhallinnasta ja terveellisiä reseptejä. Ota siis ensimmäinen askel kohti parempia valintoja ja energisempää arkea!

8 VIIKKOA

parempia valintoja

Haluamme kannustaa tekemään parempia valintoja arjessa, jotta voisit paremmin. Jaamme täällä inspiraatiota ja vinkkejä terveyteen ja hyvään oloon. 

Valmennukset

Ravintovalmennukset

Lue lisää ravintovalmennuksistamme

Treenivalmennukset

Lue lisää treenivalmennuksistamme

Ota yhteyttä

Copyright 2018 – Urheilijan ravintovalmennus Oy – All Rights Reserved

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}