Parempien
valintojen blogi

Tervetuloa oppimaan lisää hyvinvoinnista, terveellisestä ruokavaliosta ja liikunnasta!

Ilpon tarina 8 viikon Startissa: “Elämäni ratkaisevimmat 8 viikkoa”

Ennen 8 viikon Startin aloittamista, olin jo tehnyt aiemmin muutamia merkittäviä muutoksia elintapoihini. Ehkä ne olivat jonkinlaista alitajuntaista valmistautumista tähän ratkaisevaan viimeiseen muutokseen, jonka tavoitteena oli muuttaa elämäni suuntaa pysyvästi.

Painoni oli noussut viimeisten 30 vuoden aikana reippaasti ylipainon puolelle. Selkäni oli jatkuvasti kipeä ja kaikenlainen liikkuminen oli todella vaikeaa. Kengännauhojen sitominen oli viimeisen kymmenen vuoden aikana jo niin hankalaa, että luovuin nauhoista kokonaan ja siirryin vetoketjukenkiin.

Pizza, hampurilaiset ja moni muu herkku upposi helposti yhden kylmän oluen kera. Tai viiden. 

Alkoi muutos yksi kerrallaan

Ensin, jo kauan ennen 8 viikon Starttia, aloin käymään uimahallilla. Huomasin, että vesijuoksu oli ylipainoiselle todella helppo laji. Kerran viikossa puoli tuntia tuntui hyvältä.

Sitten ostin sähköavusteisen polkupyörän. Sillä oli sen verran helppoa ja mukavaa ajella, että kilometrejä tuli ihan huomaamatta. Sitten hankin rekumbent-kuntopyörän ja sillä ajelin huonot kelit ja talvet. Vesijuoksu maistui entistä paremmalta, koska kunto oli nähtävästi parantunut.

Tupakan olin onnistunut jättämään seitsemän vuotta sitten. Neljä vuotta sitten aloitin vuoden alussa ensimmäisen 100 päivää ilman alkoholia -projektin. Se oli yllättävän helppoa, vaikka alkoholi oli maistunut aina vähän liiankin hyvin.

Seuraavana vuonna 100 päivää ilman alkoholia meni vieläkin helpommin, ja myös liikunta lisääntyi. Mutta paino ei vaan laskenut. Vuoden 2021 alusta pistin korkin kokonaan kiinni, lisäsin liikuntaa, kaksi vesijuoksu-uintikertaa viikossa ja kuntopyöräilyä 1-2 kertaa viikossa.

Kesällä uuden sähköpyörän ostettuani ajomäärä kasvoi huomattavasti ja huomasin ilokseni, että kunto kasvoi jälleen kohisten. Selkäkivut alkoivat hellittää ja verenpaineeni alkoi olla hyvä. Mutta paino vaan ei laskenut. Nyt karkki maistui liian hyvin ja pulla oli yhä useammin mukana kahvipöydässä. Söin muuten mielestäni suht terveellisesti, mm. kaurapuuroa joka aamu. Mutta paino vaan ei laskenut.

Dieetit toimivat hetkellisesti

Vuoden 2021 lopulla olin tilanteessa, että jotakin muutosta oli tehtävä. Silloin huomasin mainoksen 8 viikon Startista. Tutustuin aiheeseen ja totesin, että tässä voisi olla se, mitä tarvitsin!

Olin joskus aiemmin kokeillut erilaisia dieettejä joilla olin saanut painoa pudotettua muutaman kilon, mutta aina ne olivat tulleet takaisin. Sulattelin mielessäni 8 viikon Starttia ja aloin nähdä itseni vuoden lopulla hoikempana ja terveempänä. Vuoden loppupuolella oli tulossa 60-vuotissynttärini ja päätin, että silloin painoni ja kuntoni on ihan jotain muuta kuin nyt.

Päätös lähteä mukaan oli lopulta helppo tehdä. Uskoin itseeni, olinhan pystynyt lopettamaan tupakan polton ja alkoholin. Toisaalta tiesin, että tämä ”lopullinen ja ratkaiseva” muutos ei ehkä olisi helppo. Olin kuitenkin päättänyt onnistua.

Vuoden 2022 alusta aloin valmistautua tulevaan muutokseen ja päätin olla tammikuun ilman karkkia ja muita herkkuja. Se olikin itseasiassa yllättävän helppoa. Psyykkasin itseäni tulevaan koko ajan. Tukea tulevaan elämänmuutokseen sain vaimoltani ja myös poikani kiinnostui hankkeesta ja aikoi seurata malliani.

Viikonloppuna tulostin ensimmäisen viikon ohjeet, tutustuin videoaineistoihin ja kävin tekemässä ruokaostokset.

“Tiesin, että nyt oltiin ison äärellä”

Maanantaina 10.1.2022 se alkoi. Aamulla punnitus, kuvaus ja vatsanympäryksen mittaus. Merkinnät laatimaani Excel-taulukkoon. Painoni oli 131,8 kg ja painoindeksi (uusi laskentatapa) oli 37,8. Huh! Tavoitteeksi olin asettanut vuoden loppuun mennessä vähintään 20 kilon pudotuksen.

Ensimmäisen viikon ohjeistuksen kanssa piti painia viikonloppu. Kauppareissu oli ihmeellinen kokemus. En tiennytkään, että omasta kaupasta löytyy tällaisia tuotteita. Kaikkia en tiennyt edes olevankaan. Alpro Greekiä, raejuustoa, erilaisia pähkinöitä ja pakastemarjoja tuli ruokakärryllinen. Missä pizzat, aamiassämpylät ja tuoremehu?

Vääntelin viikon ruokalistan Excel-taulukkoon, jotta voisin jotenkin hahmottaa tulevan viikon syömiset. Samalla näkisin kivasti, mitä kaikkea en enää voisikaan syödä. Joka-aamuisen kaurapuuron puuttuminen oli ehkä kovin järkytys. Paprikaa olin tottunut syömään jossakin pizzassa. Nyt sitä tuntui olevan aamusta alkaen.

Ensimmäinen viikko sujui itseasiassa yllättävän helposti! Tuoremehun puuttumista aamupalapöydästä ei oikeastaan edes huomannut ja kaurapuurokin vaihtui raejuusto/smoothie-kulhoon helposti. Heti muutaman päivän jälkeen huomasin olossani tapahtuneen muutoksen. Olo oli tosi energinen ja pirteä. Syödäkin sai niin paljon, ettei nälkä todellakaan vaivannut.

Tiesin, että nyt oltiin ison äärellä.

Ei makeanhimoa

Innostus uutta ruokavaliota kohtaan kasvoi kohisten. Samalla rupesin googlailemaan kuin huomaamattani lisätietoa kaikesta, mitä nyt söin. Vaimoni oli hyvä kannustin. Hänkin jätti aamuisen tuoremehun pois ja siirtyi osaksi käyttämään minun uutta ruokavaliotani. Koska olin jättänyt karkit ja pullat pois jo vuoden alusta eli lähes pari viikkoa aiemmin, ei makeanhimokaan vaivannut. Vettä meni varmaan kolme litraa päivässä.

Uuden ruokavalion myötä varsinainen ruokalasku kasvoi, mutta olin varautunut siihen. Säästin saman summan helposti karkki- ja herkkuostoksista. Suosittelen! Myös jokapäiväinen päiväkahvipulla jäi pois. Eikä haitannut, totuin siihen yllättävän helposti.

Ensimmäinen totuuden hetki koitti 17.1. Vaaka näytti painon pudonneen ensimmäisen viikon noin kilon ja mahan koko oli pienentynyt yhden sentin. Ihan hyvä. Itseasiassa tavoitteeni oli 0,4 kg/vko, joten hyvässä vauhdissa homma alkoi. Olo oli edelleen tosi hyvä.

Pikkuhiljaa aloin tottua ja kaupassakäynnit helpottuivat.

Jatkoin uimista/vesijuoksua edelleen ja lisäsin uintikertoja kolmeen viikossa. Maanantai, keskiviikko ja perjantai 30-60 minuuttia uintia tai vesijuoksua.

Alkoholi ei enää maistu

Ruokavalio tuntui koko ajan paremmalta. Mielihaluni myös 0%:sta olutta kohtaan oli hävinnyt. Vichy-vesi maistui sekä sauna- että ruokajuomana. Makeanhimo oli myös poissa. Olo oli tosi hyvä. Paino putosi tasaiseen tahtiin noin kilon viikossa ja samalla vatsanympärys pieneni sentin viikossa.

Nyt kun 8 viikkoa on kulunut, olen vakuuttunut, että uusi suunta oli löytynyt.

Painoni on pudonnut noin 10 kg, mittanauhasta on lähtenyt 11 cm ja painoindeksi on pudonnut lukemaan 35,1. Olo on erittäin hyvä. Selkäkipu ja polvikipu ovat hävinneet ja vaatteet ovat käyneet väljiksi. Tästä on hyvä jatkaa.

8 viikon startin läpikäyneenä voin suositella sitä kaikille. Asenne ja sitoutuminen on syytä laittaa ensin kuntoon. Kuten ohjelmassa on useaan kertaan tullut esille, kyseessä ei ole mikään dieetti vaan pysyvä muutos ruokavalioon.

Tsemppiä tulee hyvin viikottaisista videoista, ne kannattaa katsoa. Myös perheen, ystävien ja läheisten tuki on tärkeää. On helpompi opetella uutta ruokavaliota, kun ei ole karkkia ja pullaa esillä.

Uskon vakaasti, että tämä uusi elämäntapa uuden ruokavalion ja lisääntyneen liikunnan kanssa auttavat minua saavuttamaan asettamani painotavoitteen -20 kg, mutta huomattavasti aikaisemmin kuin vuoden loppuun mennessä. Eli nälkä kasvaa syödessä, mutta kun ruokavalio on kunnossa, se ei haittaa,

Nykyään, kun katson itseäni peilistä, näen siellä jo lopputuloksen – peilissä on 60 vuotias hyväkuntoinen ja lähes ihannepainoinen onnellinen mies. Ja paprika maistuu hyvin!

Kokonaisuutena 8 viikon startti on ollut todella positiivinen. Parasta minulle on ollut valmiiksi mietityt ruoat. Alussa se oli erittäin tärkeää, koska aiemmin olen kokenut ongelmaksi juuri sen, etten ole osannut koostaa ruokavaliota oikein.

Nyt 8 viikon jälkeen homma on jo selkäytimessä ja uusia annosvariaatioita syntyy koko ajan. Välillä käyn läpi aiempien viikkojen ruokalistoja ja poimin myös ostamastani reseptikirjasta mukaan jotain uutta. Samalla varmistun, että ravintokoostumus pysyy oikeana, eikä mitään lipeämistä hiljalleen pääse tapahtumaan.

Matka on alussa ja tiedän jo nyt että suunta on oikea.

– Ilpo

Tässä juttusarjassa 8 viikon Startin käyneet kertovat kokemuksiaan valmennuksen loppupuolella.

Koitko tämän hyödylliseksi? Jaa postaus ystävällesi tai sosiaalisen median tilläsi!

UUSI 8 VIIKON STARTIN RYHMÄ ALOITTAA 10.10.

Varaa paikkasi etukäteen 44 € kampanjahintaan
(hinta normaalisti 129 €, joten säästät 85 €)

Vuoden 2022 viimeinen ryhmä aloittaa matkansa maanantaina 10.10. 

Toimi nyt, koska 44 € kampanjahinta on voimassa vain sunnuntaihin asti. 

Ota yhteyttä

Copyright 2022 – 8viikkoa OY – All Rights Reserved