Seuraavat 8 viikkoa

Uutiskirje 10/19

Valmentaja Teemu Eloranta käy läpi kolme asiaa, jotka kannattaa huomioida liikunnan aloittamisessa

Oletko koskaan löytänyt itseäsi ajatusten viidakosta, jossa tiedät miten hyvä asia liikunta olisi terveytesi kannalta, mutta et kuitenkaan saa itsestäsi irti sitä, että tekisit asian eteen mitään? Valmentaja Teemu Eloranta antaa tällä videolla vinkit siihen, mitä kannattaa huomioida jo ennen liikunnan aloittamista.


Vuosi ensimmäisestä Startista - Suurimmalla osalla paljon oppeja käytössä

Vain seitsemällä viime vuoden Startin osallistujista ei ole yhtään valmennuksen opeista käytössä vuoden kuluttua valmennuksesta. Kaikilla muilla Vuosi Startista -kyselyyn vastanneista on valmennuksesta jäänyt oppeja käyttöön. Iso osa kertoo, että käytössä on suurin osa tai paljon Starissa opituista asioista.

Elämäntapamuutosta on siis tapahtunut ainakin jossain määrin 145:llä vastaajalla.

- Ruokarytmi on säilynyt koko vuoden. Syön neljä kertaa päivässä ja tämä sopii minulle. Ateriakoostumus, rasvat ja proteiinit on pysyneet ennallaan. Rasvaa ja hiilareita olen lisännyt kylläkin, ettei paino laske liikaa. Sokerit ovat pysyneet poissa, samoin vilja, yksi viime vuoden starttilaisista tiivistää.

Suurimmat pysyvien tapojen muutoksen onnistumiset ovat tulleet ruokailun säännöllistämisestä, yöunen arvostamisesta ja ruokavalion monipuolisuudesta.

- Nämä ovat kaikki terveyden kannalta erittäin olennaisia muutoksia. Monet kertovat kasvisten syömisen lisääntymisestä. Sillä onkin monia positiivisia vaikutuksia. Kuidun määrä kasvaa, kun monille voi olla sille tarvetta. Lehtivihreä eli klorofylli on meidän elimistölle hyväksi. Punaisista kasviksista, esimerkiksi tomaatista saadaan lykopeenia, joka on meille hyödyllinen antioksidantti. Oransseista saadaan beetakaroteenia, joka on A-vitamiinin esiaste. Listaa voisi jatkaa vaikka miten pitkälle, valmentaja Teemu Eloranta iloitsee.

Kysely lähetettiin kaikille 8 viikon Startin syksyn 2018 -ryhmään osallistuneille. Vastaajia oli määräaikaan mennessä 152.

 

Pysyvä elämäntapamuutos

Startissa saadut tulokset painon suhteen onnistui pitämään suurin osa. Vastaajista vain muutama kertoi painon olevan nyt korkeampi kuin ennen Starin aloitusta. Perinteisen ”korkojen kera takaisin” -väitteen ei voida katsoa tapahtuvan Startissa.

- Suureen porukkaan mahtuu aina myös niitä ihmisiä, jotka tarvitsisivat vielä henkilökohtaisempaa tukea muutokseen. Monille toimii Facebook-yhteisön vertaistuki, jotkut selviävät matkastaan ilman sitäkin, mutta osa meistä on elämässään sellaisessa tilanteessa, että muutoksen aikaansaamiseksi olisi oltava henkilökohtaisempaa apua saatavilla, Eloranta pohtii.

Onnistuneena painonpudotuksena ollaan yleisesti pidetty sitä, kun ihminen on kahden vuoden ajan onnistunut pitämään saavutetun painon. Ensimmäisen Startin porukalla on tuosta ajasta nyt noin puolet kulunut. Erään suomalaisten tutkijoiden tekemän tutkimuksen mukaan noin kuusi prosenttia painoa pudottaneista ihmisistä onnistuu pitämään pudottamansa kilot poissa.

Tähän lukuun nähden ensimmäisen Startin porukalla on mennyt todella hyvin.

- Iloitsemme koko ryhmän puolesta saavutetuista tuloksista, Eloranta hymyilee.

- Kiitos, muutitte elämäni. En vuosi sitten uskonut, että joskus pystyn vielä juoksemaan lenkillä ja nyt se on jokaviikkoista ja aivan mahtavaa. Ja kuinka voi olla loistava olo kokoajan, ruokavalio on mahtava. Ja teidän videot omina aitoina itsenänne olivat loistavia ja oikeasti tsemppaavia. Teillä on lahja saada ihmiset voimaan paremmin, toinen kyselyyn vastannut starttilainen kiittelee palautteessaan.

Vastanneiden kesken arvottiin koko talven D-vitamiinit. Voittajat ovat Hannaleena, Sirpa ja Marko. Heille on postitettu palkinnot.

Tutkimuksen lähde: https://www.researchgate.net/publication/12612470_A_descriptive_study_of_weight_
loss_maintenance_6_and_15_year_follow-up_of_initially_overweight_adults 


Haluatko aloittaa treenaamisen kotoa käsin järkevästi, tuloksekkaasti ja pysyvästi rikkomatta itseäsi?

 

Olemme viime vuosien aikana valmentaneet yli 10 000 ihmistä painonpudotuksen suhteen. Ruokavaliovalmennuksen käyneillä on kuitenkin herännyt yhteinen ongelma: kuinka aloittaa liikkuminen nyt, kun energiaa on tullut lisää?

Suurin virhe tässä kohtaa olisi lähteä nuoruuden innolla lenkkipoluille tai täydellä teholla treenaamaan kuntosalille. Kuitenkin kun monessa tilanteessa kuntosali ei ole se paikka, mistä kannattaisi tai tekisi mieli lähteä liikkeelle.

Siispä loimme naisille ja miehille omat kotitreenivalmennukset, joiden avulla lähdet liikenteeseen jos et ole liikkunut lainkaan tai liikkumisesta on jo vierähtänyt tovi. Leidien ja Äijien kotitreenistartti -valmennuksissa treenaat kotoa käsin hyvä olo etusijalla järkevästi, tuloksekkaasti ja pysyvästi rikkomatta itseäsi.

8 viikon treenistartti -valmennuksissa:

  • Aloitat treenaamisen niin, että pysyt varmasti mukana ja jaksat treenata itsesi kuntoon - 20 minuuttia, 3 kertaa viikossa riittää!
  • Treenaat ajasta ja paikasta riippumatta, juuri silloin kun sinulle parhaiten sopii.
  • Sinun ei tarvitse ostaa välineitä tai tehdä uusia hankintoja. Treenit tehdään oman kehon painolla, ilman ylimääräisiä välineitä.
  • Opit tehokkaat treeniliikkeet ja niiden turvalliset suoritustekniikat. Sinun ei tarvitse arvailla miten mikäkin toimii, sillä selkeät ohjevideot opastavat sinua joka hetki.
  • Saat näkyviä tuloksia, kannustavan yhteisön ympärillesi ja tsemppaavat valmentajat mukaan muutokseen.
  • Saat 100% tulostakuun: jos treenaat 8 viikkoa ja tuloksesi eivät parane, saat rahasi takaisin täysimääräisenä.

Lue lisää Leidien treenistartista tästä linkistä

Lue lisää Äijien treenistartista tästä linkistä

Varaa paikkasi nyt ja hyödynnä kampanjahinta, joka umpeutuu sunnuntaina! Molemmat treenistartit alkavat maanantaina 21.10.

5 vinkkiä liikunnan aloittamiseen:

1. Tee itsellesi aikataulu ja viikko-ohjelma.
Jos ohjelma on sinulla kirjoitettuna, sitä tulee paremmin noudatettua ajatuksissa olevan suunnitelman sijaan.

2. Aloita riittävän varovasti.
Älä ahnehdi liikaa määrällisesti tai tehollisesti. Ajat itsesi vain lihaskipuihin ja ongelmiin, jotka saavat motivaation romahtamaan.

3. Huomioi omat liikerajoitteet.
Jos olkapäät vaivaavat, liikuntaa ei kannata aloittaa sulkapallon pelaamisella. Harjoittelu kannattaa aloittaa liikkuvuusharjoittelulla.

4. Tee harjoittelusta hauskaa ja mielekästä.
Liikunnan pitää olla mielekästä ja harjoitteluympäristön sellainen, jossa tunnet olosi kotoisaksi. Muussa tapauksessa nostat turhaan lopettamisen todennäköisyyttä ja harjoittelusta ei tule pitkäjänteistä.

5. Määritä tapa, jolla todennat kehityksesi.
Tee jokin testi, jolla määrität lähtötilanteesi ja toista testi jonkin ajan kuluttua. Näin voit todentaa harjoittelun tuoman kehityksen. Sillä on myös motivaatiota ylläpitävä vaikutus.


Resepti: Liikunnasta palauttava pasta

Avokado-tonnikalapasta⁠

- 50g spagettia suolalla maustetussa vedessä ohjeen mukaan keitettynä
- 50 g avocadoa viipaloituna⁠
- 100 g tonnikalaa vedessä⁠ valutettuna
- 1/2 ruokalusikallista oliiviöljyä⁠
- 2rkl sitruunan mehua⁠
- 1/4 chiliä silputtuna⁠
- 1 valkosipulin kynsi murskana⁠
- tuoretta basilikaa silputtuna⁠
- Suolaa, pippuria⁠
- 1/2 dl keitinvettä lopuksi sekaan⁠
- n. 10g parmesaania raasteena päälle

Sekoita kaikki ainekset ja nauti palauttavana ateriana harjoituksen jälkeen.

Resepti: Mari H.


Mitä eroa on 8 viikon Startilla ja Keto-valmennuksella?

Meillä on alkanut 8 viikon Startin ja Raskaasta sarjasta keskisarjaan -valmennusten rinnalle myös ketogeeninen ruokavaliovalmennus. Ketogeeninen valmennus tähtää nimensä mukaan oikeaoppisen ruokavalion myötä ketoosiin, joka on elimistön aineenvaihdunnallinen tila, jossa keto-aineiden määrä veressä nousee.

Keto-valmennus tähtää siis eri asioihin kuin 8 viikon Startti ja Raskaasta sarjasta keskisarjaan -valmennukset. Startti ja Raskaasta sarjasta keskisarjaan -valmennukset perustuvat keskenään samalle ruokavaliolle.

Startin ja Keto-valmennuksen erot:
- 8 viikon Startissa hiilihydraatteja syödään tarpeen mukaan. Ketogeenisessä ruokavaliossa ne on rajattu tasolle, jonka ketoositilan käynnistyminen edellyttää.
- Startissa pyritään tehokkaan painonpudotuksen lisäksi luomaan pysyvä, sekä joustava tapa syödä ja ajatella ruoasta.
- Ketoosia käytetään painonpudotuksen tehokeinona. Toki ketoosiruokavaliota voi myös noudattaa pysyvästi.