Bao Buns
5
annosta1
hour30
minutes3
hoursToiveresepti! Aasialaiset pehmeät bao bunsit valmistetaan höyryttämällä. Sämpylät ovat miedon makuisia, joten täytteessä voi ollakin enemmän makua. Teemme ihanat kevyen tuliset pikkelöidyt kasvikset ja voit valita mielesi mukaan joko härkäpapu- tai naudanlihatäytteen. Sämpylät kruunataan chilimajoneesilla.
Runsaita täytteitä on niin paljon että kaikkea ei kannata yrittää laittaa sämpylän väliin vaan ne maistuvat ihan sellaisenaankin.
Ateria soveltuu hyvin myös tukiateriaksi. Tee sämpylätaikina tuplana. Naisille tulee siis niillä aterioilla 2 sämpylää ja miehille 3.
Huom! Jos et halua tehdä bao bunseja itse, voit käyttää esimerkiksi Santa Maria tuotemerkiltä löytyviä valmiita bao bunseja tai sitten tavallisia sämpylöitä. Naisen 1 annos on 1 sämpylä ja miehen 1 1/2 sämpylää. Jos käytät valmiita sämpylöitä, tällöin ruoka valmistuu puolessa tunnissa.
Pitää mobiililaitteen näytön päällä samalla, kun laitat ruokaa
Aineosat
- naisen annos sämpylät
1 dl vettä
1/2 pussia kuivahiivaa
1 tl hunajaa
1 tl suolaa
10 g öljyä
2 dl (125 g) vehnäjauhoja
(tarvittaessa vähän pofiberia)
1 tltleivinjauhetta
- Pikkelöidyt kasvikset naisen sekä miehen annos
2 porkkanaa
1 paprika
1 kurkku
3 rkltriisiviinietikkaa
1/4 tl suolaa
1 punainen chili tai 1/2 tl chilirouhetta (säännöstele makusi mukaan)
- Härkäpapu- tai lihatäyte naisen annos
350 g härkäpapusuikaleita tai 500 g naudan suikalelihaa
10 g (seesami)öljyä
2 rkltsoijakastiketta
- chilimajoneesi naisen annos
45 g majoneesia
1 tltsrirachakastiketta tai gochujangtahnaa
- miehen annos sämpylät
1 ,5 dl vettä
2/3 pussia kuivahiivaa
1 tl hunajaa
1 tl suolaa
15 g öljyä
3 dl (200 g) vehnäjauhoja
(tarvittaessa vähän pofiberia)
1 tltleivinjauhetta
- Härkäpapu- tai lihatäyte miehen annos
500 g härkäpapusuikaleita tai 750 g naudan suikalelihaa
15 g (seesami)öljyä
3 rkltsoijakastiketta
- chilimajoneesi miehen annos
75 g majoneesia
1 ,5 tl srirachakastiketta tai gochujangtahnaa
ohjeet
- Laita ensin sämpylätaikina nousemaan.
- Lämmitä vesi noin 42 asteiseksi. Lisää hunaja veteen. Sekoita leivinjauhe, kuivahiiva ja suola jauhoihin. Alusta jauhot taikinaan. Lisää tarvittaessa pofiberia ja vaivaa, kunnes taikina on pehmeän kimmoisaa. Anna kohota liinan alla 45 minuuttia.
- Leikkaa leivinpaperista 12 kpl 6 x 6 cm:n kokoisia neliötä, joiden päällä sämpylöitä on kätevä siirrellä.
- Valmista sämpylöiden kohotessa pikkelöidyt kasvikset: Sekoita suola viinietikkaan. Leikkaa kasvikset tikuiksi tai raasta karkeaksi raasteeksi ja anna maustua jääkaapissa jonkin aikaa.
- Valmista chilimajoneesi sekoittamalla ainekset yhteen.
- Kun taikina on kohonnut. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa ilmat pois ja pyörittele tangoksi. Jaa tanko naiset 5 ja miehet 8 osaan. Pyörittele taikina sämpylöiksi ja laita leivinpaperipalan päälle kohoamaan 10 minuutiksi.
- Laita sämpylät papereineen joko bambukoriin tai tasapohjaiseen siivilään tai höyrykattilaan. Itse paistoin höyrykattilassa yksitellen, mutta jos sinulla on iso höyrykattila voit paistaa useamman kerralla. Peitä kannella.
- Kuumenna wokkipannussa tai sopivan kokoisessa kattilassa noin 3 dl vettä. Nosta kori tai siivilä kiehuvan veden päälle. Varmista, ettei vesi osu koriin. Kypsennä sämpylöitä 11-13 minuuttia. Lisää vettä kypsennyksen aikana. Sämpylät ovat kypsinäkin vaaleita ja pinta tuntuu vähän limaiselta, mutta kun ne jäähtyvät kosteus tasoittuu.
- Anna kuumien sämpylöiden jäähtyä haaleiksi.
- Ruskista härkäpapu- tai lihasuikaleet öljyssä. Mausta soijalla.
- Syö yhdellä aterialla naiset 1 ja miehen 1 1/2 sämpylää.