Espanjalainen kasvishöystö eli pisto
4
annosta1
hourPisto on espanjalaisten versio ratatouillesta. Siinä ei hienostella kauniisti siivutetuilla kasviksilla ja lopputulos hukutetaan vielä paseerattuun tomaattiin. Hartaasti pannulla pyöritellyt vihannekset ja mausteet tekevät mausta täyteläisen. Pisto on tyypillinen tapas ympäri Espanjaa, ja niin kuin arvata saattaa, jokaisella alueella on oma versionsa. Ja jokainen niistä on se ainoa aito ja oikea. Tämä resepti perustuu andalusialaiseen pistoon. Resepti on tehty noudattaen perusateria kakkosen ohjetta.
Pitää mobiililaitteen näytön päällä samalla, kun laitat ruokaa
ainesosat
- naisen annos
480 g perunaa
1/2 munakoiso
1/2 kesäkurpitsa
1 suippopaprika
1/2 punainen tai keltainen paprika
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
N. 500 g paseerattua tomaattia
1 1/2 tl (Pimentón)savupaprikaa (joko tulista tai makeaa mieltymysten mukaan)
1 1/2 tl Kuivattua oreganoa
1 1/2 tl timjamia
Suolaa, pippuria maun mukaan
20 g Oliiviöljyä
8 kananmunaa
20 g oliiviöljyä munien paistamiseen
- miehen annos
760 g perunaa
1 pieni munakoiso
1 pieni kesäkurpitsa
1 suippopaprika
1 punainen tai keltainen paprika
3 valkosipulinkynttä
1 sipuli
N. 700 g paseerattua tomaattia
2 tl (Pimentón)savupaprikaa (joko tulista tai makeaa mieltymysten mukaan)
2 tl Kuivattua oreganoa
2 tl timjamia
Suolaa, pippuria maun mukaan
30 g Oliiviöljyä
12 kananmunaa
30 g oliiviöljyä munien paistamiseen
ohjeet
- Kuori perunat ja pilko ne peukalonpään kokoisiksi kuutioiksi. Laita kuutiot kiehumaan suolavedessä, ja kun perunat alkavat hieman pehmetä, kaada vesi pois jätä ne jäähtymään. Perunat eivät saa kypsyä liikaa vielä tässä vaiheessa.
- Perunoiden vielä kiehuessa pilko sipuli reilun kokoiseksi kuutioksi ja valkosipulit pienemmäksi silpuksi. Kuullota kaikki sipulit reilussa oliiviöljyssä, mutta älä anna niiden ottaa väriä.
- Pilko paprikat sormenpään kokoisiksi paloiksi ja lisää pannulle. Muista pyöräyttää pannua aina välillä lastalla, vaikka jatkat pilkkomista, jotteivat pannulla olevat kasvikset ala palaa.
- Kuutioi kesäkurpitsa ja munakoiso ja lisää kummatkin pannulle. Lisää myös perunat.
- Pyöräytä kasviksiin pieni väri ja lisää tarvittaessa oliiviöljyä pannulle. Kun kasviskuutiot ovat saaneet hieman paistopintaa, kaada paseerattu tomaatti päälle. Sen alkaessa pulputtaa, laske lämpöä niin, ettei kastike pompi pitkin seiniä vaan hymyilee nätisti pannulla. Lisää mausteet. Sekoita ja anna seoksen hautua.
- Kun pisto on muutaman minuutin ehtinyt kiehua, tarkista mausteet. Varsinkin savupaprikan kanssa olla varovainen (erityisesti jos käytät pimentón picantea), ettei maut lyö liikaa läpi.
- Pisto saa kiehua hiljalleen n. 15-20 minuuttia, jolloin tomaattikastike muuttuu paksummaksi ja kasvikset kypsyvät. Kastikkeen pitäisi jäädä kauhaan melko paksuna.
- äntele seosta varovasti, etteivät kasvikset hajoa. Kun ne alkavat olla lähes pehmeitä, on aika tehdä joko paistetut kananmunat tai lisätä munat suoraan piston sekaan.
- Voit paistaa kananmunat aina ennen annoksen syömistä. Naiset 2 ja miehet 3 kananmunaa / annos.