Mafé eli afrikkalainen maapähkinävoikastike
4
annosta1
hourMafé, joka tunnetaan myös nimellä maapähkinävoikastike, on suosittu Länsi-Afrikkalainen ruokalaji, erityisesti Senegalissa ja Malissa. Se on rikas ja kermainen kastike, joka yleensä sisältää lihaa (kuten kanaa, lammasta tai naudanlihaa), maapähkinävoita, tomaattia ja erilaisia kasviksia. Lisäämme tähän niin paljon kasviksia, että kastike itsessään on tukuisa ruoka.
Pitää mobiililaitteen näytön päällä samalla, kun laitat ruokaa
Aineosat
- naisen annos
400 g kananfileitä tai 400 g tofua
20 g öljyä
1 suuri sipuli, hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä, murskattuna
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl chilihiutaleita
1 rkl tomaattipyreetä
400 g tomaattimurskaa
3 dl vettä
1 lihaliemikuutio
120 g maapähkinävoita
1/2 kukkakaali
2 porkkanaa, kuorittuna ja viipaloituna
150 g ohuita vihreitä papuja
- miehen annos
600 g kananfileitä tai 600 g tofua
30 g öljyä
1 suuri sipuli, hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä, murskattuna
1 tl suolaa
2/3 tl mustapippuria
2/3 tl chilihiutaleita
2 rkl tomaattipyreetä
600 g tomaattimurskaa
4 dl vettä
1 lihaliemikuutio
160 g maapähkinävoita
1/2 kukkakaali
3 porkkanaa, kuorittuna ja viipaloituna
200 g ohuita vihreitä papuja
ohjeet
- Kuumenna öljy suuressa kattilassa keskilämmöllä. Lisää lihapalat tai tofun palat ja ruskista ne kauniin kullanruskeiksi. Ota liha pois kattilasta ja aseta sivuun.
- Lisää samaan kattilaan hienonnettu sipuli ja valkosipuli. Kuullota kunnes sipulit ovat pehmenneet. Mausta suolalla, mustapippurilla ja chilijauheella.
- Lisää tomaattipyree ja kuumenna sekoittaen noin minuutin ajan. Lisää sitten tomaattimurska ja sekoita hyvin.
- Palauta liha kattilaan. Lisää vesi ja lihaliemikuutio ja anna kiehua. Lisää kukkakaali, porkkanat ja vihreät pavut kattilaan. Vähennä lämpöä, peitä kattila kannella ja anna hautua noin 30-45 minuuttia, tai kunnes liha on melkein kypsää.
- Sekoita maapähkinävoi pieneen määrään keitinvettä, kunnes se on sileää ja lisää se sitten kattilaan. Sekoita hyvin.
- Sekoita ja anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes kaikki ainekset ovat kypsiä ja kastike on paksuuntunut, noin 20-30 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai mausteita.
- Syö tällä aterialla 1/4 osa mafésta.