Punajuurikeitto, pippurinen karjalanpaisti ja palsternakkapyree ja luumusuflee

Annokset

4

annosta
Aktiivinen valmistustusaika

1

hour 
Kokonaisvalmistusaika

4

hours 

Koostimme toivereseptinä juhlamenun, johon kuuluu alkukeitto, pääruoka ja jälkiruoka. Tämä menu on valmennuksen ohjeistuksen mukainen. 

Samettinen punajuurikeitto on ihanan kevyt ja täyteläinen alkuruoka. Keitto kruunataan yrttiöljyllä.

Perinteinen karjalanpaisti maustetaan reilusti pippurilla ja tomaatilla. Liha haudutetaan hitaasti ihanan mureaksi.
Karjalanpaistin kanssa syödään palsternakkapyreetä. 

Kuivatut luumut keitetään makeaksi soseeksi ja yhdistetään vaahdotettuihin kananmunan valkuaisiin. Kohokas pysyy pilven pehmeänä kun et avaa uuninluukkua kypsennyksen aikana.

Jos et halua tehdä kokonaista menuta, voit tehdä pelkän karjalanpaistin ja palsternakkapyreen. Tälloin naisten annokseen tulee lihaa/tofua 400 g ja miesten annokseen 600 g. silloin voit lisätä myös palsternakkapyreeseen naiset 10 g ja miehet 20 g voita, sekä ottaa naiset 5 ja miehet 10 g tummaa suklaata jälkiruoaksi aterian jälkeen. 

Kokkaustila

Pitää mobiililaitteen näytön päällä samalla, kun laitat ruokaa

Aineosat

  • YRTTINEN PUNAJUURIKEITTO NAISEN ANNOS
  • 400 g punajuuria (esikeitetyt on hyviä)

  • 300 g kukkakaalia

  • 1 sipuli

  • 1 l vettä

  • 2 laakerinlehteä

  • 1 tl suolaa

  • 1/2 tl rakuunaa

  • 1/3 tl timjamia

  • ripaus valkopippuria

  • ripaus muskottipähkinää

  • Päälle 100 g ruokakermaa (10%)

  • lisäksi yrttiöljy naisen annos
  • 20 g öljyä

  • 3 rkl sitruunamehua

  • 1 dl tuoreita yrttejä esim. persiljaa, basilikaa ja timjamia

  • 1/3 tl suolaa

  • PIPPURINEN KARJALANPAISTI NAISEN ANNOS
  • 300 g karjalanpaistilihaa tai 300 g tofua

  • 1/2 rkl öljyä

  • 1 sipuli

  • 2 porkkanaa

  • 1/2 rkl pippurisekoituksen kokonaisia pippureita

  • 1 rkl tomaattisosetta

  • n. 1 l vettä

  • 1 laakerinlehtI

  • 1 tl suolaa

  • (rosmariinin oksia)

  • PALSTERNAKKAPYREE NAISEN ANNOS
  • 200 g palsternakkaa

  • 200 g kukkakaalia

  • vettä

  • 1/2 tl suolaa

  • 100 g ruokakermaa (10%)

  • LUUMUSUFLEE NAISEN JA MIEHEN ANNOS
  • 200 g kuivattuja luumuja

  • 1 dl vettä

  • 4 kananmunan valkuaista

  • Öljyä vuoan/vuokien voiteluun.

  • YRTTINEN PUNAJUURIKEITTO MIEHEN ANNOS
  • 500 g punajuuria (esikeitetyt on hyviä)

  • 400 g kukkakaalia

  • 1 sipuli

  • 1 ,2 l vettä

  • 3 laakerinlehteä

  • 1 tl suolaa

  • 1/2 tl rakuunaa

  • 1/3 tl timjamia

  • ripaus valkopippuria

  • ripaus muskottipähkinää

  • Päälle 150 g ruokakermaa (10%)

  • lisäksi yrttiöljy miehen annos
  • 30 g öljyä

  • 5 rkl sitruunamehua

  • 1 ,5 dl tuoreita yrttejä esim. persiljaa, basilikaa ja timjamia

  • 1/3 tl suolaa

  • PIPPURINEN KARJALANPAISTI MIEHEN ANNOS
  • 500 g karjalanpaistilihaa tai 500 g tofua

  • 1 rkl öljyä

  • 1 sipuli

  • 2 porkkanaa

  • 2/3 rkl pippurisekoituksen kokonaisia pippureita

  • 1 rkl tomaattisosetta

  • n. 1 l vettä

  • 2 laakerinlehteä

  • 1 tl suolaa

  • (rosmariinin oksia)

  • PALSTERNAKKAPYREE MIEHEN ANNOS
  • 300 g palsternakkaa

  • 300 g kukkakaalia

  • vettä

  • 2/3 tl suolaa

  • 150 g ruokakermaa (10%)

Ohjeet

  • Ota lihat huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta. Tai kuivaa tofu talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä ja paloittele reiluiksi paloiksi.
  • Kuori ja leikkaa sipulit isoiksi lohkoiksi. Kuori ja leikkaa porkkanat reiluiksi paloiksi.
  • Paahda pippureita kuivalla pannulla keskilämmöllä muutaman minuutin ajan. Murskaa karkeaksi rouheeksi morttelissa.
  • Kuumenna öljy padassa ja ruskista lihat. Lisää pataan tomaattisose ja kuullota hetki. Lisää myös sipulit, porkkanat ja vesi. Kaada pataan vettä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Mausta laakerinlehdillä, rouhituilla pippureilla ja suolalla.
  • Kypsennä ilman kantta 175-asteisessa uunissa puoli tuntia. Peitä kannella ja kypsennä vielä 2-3 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa. Jos valmistat tofusta, kypsennä vain niin kauan että porkkanat ovat kypsyneet, Hämmennä välillä ettei päällimmäiset tofut pala.
  • Valmista keitto. Jos käytät raakoja punajuuria, niin kuori ja paloittele punajuuret ja laita ne ensimmäiseksi veteen. Keitä punajuuria niin kauan että ne ovat pehmenneet. Jos käytät esikeitettyjä voit lisätä kaikki vihannekset samaan aikaan.
  • Kuori ja paloittele sipuli. Pilko myös kukkakaali ja keitetyt punajuuret paloiksi. Laita juurekset kattilaan ja lisää vesi sekä laakerinlehdet. Keitä niin kauan että kaikki juurekset on pehmenneet. Poista laakerinlehdet. Mausta keitto ja soseuta sauva- tai tehosekoittimella tasaiseksi.
  • Tee yrttiöljy. Yhdistä kaikki ainekset ja soseuta tasaisekis sauva- tai tehosekoittimella. Lisää keiton päälle 2 rkl ruokakermaa ja yrttiöljy.
  • Valmista pasternakkapyree. Pese ja kuori palsternakat. Leikkaa kukkakaalit lohkoiksi ja palsternakat hieman pienemmiksi kuutioiksi. Keitä kiehuvassa vedessä noin 20 minuuttia, kunnes juurekset ovat pehmenneet. Kaada keitinvesi pois.
  • Soseuta juurekset perunasurvimella tai sähkövatkaimella. Kuumenna ruokakerma, ja lisää se soseen joukkoon. Mausta lopuksi suolalla ja sekoita tasaiseksi.
  • Valmista luumusuflee. Kiehauta nopeasti luumut vedessä. Anna luumujen pehmentyä lämpimässä vedessä ja jäähdytä. Muussaa pehmentyneet luumut. Erottele kananmunan keltuaiset valkuaisista. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita luumu valkuaisvaahtoon. Voitele yksi iso sufleevuoka tai 4 pientä tarjoiluvuokaa. Siirrä seos vuokaan/vuokiin ja paista 150-asteessa noin 30 minuuttia. Älä avaa luukkua paiston aikana, jottei sufleen rakenne mene pilalle.

Reseptipankki

Hei tämä resepti on osa 8Viikkoa.fi - 52 viikon jäsenyyttä

Kirjaudu sisään tai liity täältä mukaan!