Tilliliha ja vihannessose
4
Annosta3
hoursTämä kouluruokien klassikko oli asiakkaamme toiveresepti. Hyvin valmistettuna tilliliha on oikein oivallinen ruoka, vaatii vain vähän aikaa.
Pitää mobiililaitteen näytön päällä samalla, kun laitat ruokaa
Ainesosat
- naisen annos
n. 400 g naudan kulma- tai ulkopaistia (tai palapaistia) tai 400 g tofua
8 dl vettä
1 tl suolaa
1 -2 sipulia
2 porkkanaa
pala (40g) juuriselleriä
1 laakerinlehti
8 maustepippuria
tillinvarsia
2 dl ruokakermaa (10%)
2 rkl sitruunamehua
- lisäksi naisen annos
1 kukkakaali
2 porkkanaa
1 tl suolaa
10 g voita
100 g etikkapunajuuria (makeuttamaton)
- miehen annos
n. 600 g naudan kulma- tai ulkopaistia (tai palapaistia) tai 600 g tofua
1 l vettä
1 tl suolaa
2 -3 sipulia
3 porkkanaa
pala (60g) juuriselleriä
1 laakerinlehti
10 maustepippuria
tillinvarsia
3 dl ruokakermaa (10%)
3 rkl sitruunamehua
- lisäksi miehen annos
1 kukkakaali
3 porkkanaa
1 tl suolaa
20 g voita
150 g etikkapunajuuria (makeuttamaton)
Ohjeet
- Mittaa vesi kattilaan ja pane lihat kattilan pohjalle. Kun vesi alkaa kiehua, kerää veden pinnalle noussut vaahto esimerkiksi reikäkauhalla.
- Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää suola, kuoritut ja halkaistut sipulit, puolitetut porkkanat, selleri, laakerinlehti, pippurit ja tillinvarsia. Keitä kannen alla miedolla lämmöllä pari tuntia. Kääntele lihaa välillä. Tarkista että neste ei kiehu pois. Jos käytät tofua laita kuutioitu tofu veteen ja lisäa samantien porkkanat, selleri ja mausteet. Tofua ei kannata keittää kuin sen hetken että porkkanat ovat pehmenneet.
- Tee sillä välin vihannessose. Pilko porkkanat sekä kukkakaali ja laita kiehumaan kattilaan. Anna kiehua niin kauan että vihannekset ovat pehmenneet. Kaada ylimääräinen neste pois ja soseuta vihannekset. Lisää joukkoon voi ja mausta suolalla.
- Nosta kypsä liha ja porkkanat leikkuulaudalle. Siivilöi keitinliemi ja ota talteen noin 3 dl.
- Kuumenna keitinliemi kattilassa. Kaada kerma ohuena nauhana kattilaan koko ajan sekoittaen. Keitä sekoittaen viisi minuuttia. Mausta kastike sitruunanmehulla, suolalla ja tillillä.
- Leikkaa lihasta mahdolliset kalvot pois. Kuutioi liha 3 cm x 3 cm:n kokoisiksi kuutioiksi, jos liha ei ole jo kuutioina. Lisää lihat kastikkeeseen kuumenemaan. Viipaloi keitetyt porkkanat.
- Syö 1/4 osa tillilihasta, porkkanoista, sipuleista, vihannessoseesta ja punajuurista tällä aterialla.