ISTUMINEN

Pitkään jatkuvasta yhtäjaksoisesta istumisesta aiheutuu tutkimusten mukaan lukuisia terveyshaittoja. Energian kulutuksen vähentyminen on erittäin suuri tekijä tässä eli merkittävä tekijä ylipainon kertymiseen. Liiallinen paikallaan olo on linkitetty ylipainon lisäksi korkeaan verenpaineeseen, verensokerin nousemiseen ja epätavallisiin kolesteroli arvoihin.

Analyysi 13:sta tutkimuksesta paljasti, että niillä, jotka istuivat enemmän kuin kahdeksan tuntia päivässä ilman fyysistä aktiviteettia, oli ennenaikaisen kuolemisen riskin samaa luokkaa kuin tupakoivilla ihmisillä.

Samalla havaittiin, että noin 60 minuuttia kohtuullista fyysistä aktiviteettia kumosi istumisen haittavaikutukset. Myös pelkkä seisominen vähensi riskiä huomattavasti.

Liiallinen istuminen aiheuttaa myös tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia kuten selkäkipuja.

Pieniä ja helppoja toimenpiteitä korjatakseen asiaa sekä edistääkseen painon pudotusta:

  • Pidä tauko istumisesta 30 min välein, jos ei muuta niin pyörittele edes käsiä ja hartioita hetki verenkierron parantamiseksi.
  • Jos teet toimistotyötä, seiso työn lomassa mahdollisuuksien mukaan.
  •  Kävele samalla, kun puhut puhelimessa.
  • Televisiota katsellessa voi tehdä kevyitä venytyksiä.
  • Jos tiedät, että edessä on pitkä istuminen esimerkiksi autossa, pukeudu mahdollisuuksien mukaan joustaviin vaatteisiin tai avaa housunnappi. Näin et pakota suolistoa ahtaalle pitkäksi aikaa.
  • Istuminen huonossa ryhdissä heikentää merkittävästi ruuansulatusta. Huono ryhti vaikuttaa myös mielialaan. Kasaan painuminen on elimistön vaistonvarainen suojelumekanismi ja antautumisen merkki!