VECKA 7

Innehåller

SMÅ POSITIVA HANDLINGAR HAR STOR INVERKAN

Den här veckan går vi igenom hurdana små förändringar du kan göra i din vardag om du vill. Dessa handlingar kan ha en stor betydelse med tanke på helheten och bättre hälsa.

I videorna går vi igenom bland annat följande saker:

  • Sittandets inverkan på hälsan
  • Vardagsmotion och vardagliga möjligheter till aktivitet
  • Att lugna ner måltiden
  • Bryt det statiska tillståndet = Lägg kroppen i rörelse!

Att lugna ner måltiden

Vi påminner om måltidens tre skeden:

1. Sitt ner och lugna ner dig. Andas några gånger. Låt lugnet landa. Observera följande saker: Vem är med dig? En hurdan atmosfär råder? Är det möjligt att lugna en stund till att bara äta och dela en glad och värdefull stund? Om du äter ensam, lugna ner dig och njut av maten. Om du äter med någon, njut av maten och sällskapet.

2. Tugga maten bra. Speciellt färsk mat så som sallad, grönsaker, bär, frukter bör tuggas med den idén att de ”blir juice” redan i munnen.

3. Låt maten smälta efter att du ätit. Ge åtmintone 5 minuter till den belåtna känslan, då magen är mätt av god mat. Låt din uppmärksamhet vila en stund i magen och bara njut av måendet. Avslappnat är nyckelordet.

Bryt det statiska tillståndet - Läg kroppen i rörelse

Allt slags skakande på kroppen, ”ruskande”, gungande och även kraftig skakning är ett utmärkt sätt att få igång slaggämnen, förbättra din koncentration, få fasciadet vill säga muskelhinnesystemet aktiverat samt kroppens muskulatur avslappnad. När du kombinerar detta med kraftig andning, så är en jätte bra och lätt genomförbar snabbträning klar.

Prova göra sådana här skaksessioner eller andra korta motionsstunder några gånger per dag, så märker du hur det inverkar.

Som ett varningens ord, de kan framkalla positivt beroende 🙂 Titta på videon. Där kommer det tydligare fram vad det är fråga om.

Utför saker som känns bra för dig i praktiken, och följ med hur de påverkar. Små saker kan få till stånd en väldigt stor helhetsinverkan, då de blir bra dagliga rutiner.

SITTANDE

Att sitta länge i ett kör påverkar hälsan negativt på många sätt enligt undersökningar. Att energiförbrukningen minskar är en väldigt stor faktor här, alltså en betydande faktor gällande övervikt. Att vara stilla för mycket är kopplat till utöver övervikt även högt blodtryck, stigandet av blodsockret och ovanliga kolesterolvärden.

En analys av 13 undersökningar visar, att de som sitter mera än åtta timmar per dag utan fysisk aktivitet, var i samma klass gällande för tidig död som människor som röker.

Tillika märkte man att cirka 60 minuter måttlig fysisk aktivitet upphävde de dåliga inverkningarna av sittandet. Också att bara stå minskade på risken betydligt.

Att sitta för mycket orsakar även problem i kroppens stöd- och rörelsebyggnad, så som ryggont.

Små och lätta saker att göra för att fixa saken och för att gynna viktnedgången:

  •  Håll en paus från sittandet med 30 minuters mellanrum, om inte annat så rulla ens på armar och axlar en stund för att förbättra blodcirkulationen.
  • Om du arbetar på kontor, stå medan du jobbar om det är möjligt.
  • Gå tillika då du pratar i telefonen.
  • Gör lätta tänjningar då du tittar på TV.
  • Om du vet att du har en lång stund av sittande framför dig, till exempel i bilen, klä dig i kläder som ger efter eller öppna knappen på byxorna. Så här tvingar du inte tarmarna att vara trångt en lång tid.
  • Att sitta med dålig hållning gör matsmältningen mycket svagare. Dålig hållning påverkar också humöret. Att säcka ihop är kroppens instinktiva skyddsmekanism och ett tecken på att ge upp!

RÖR PÅ DIG MED GLÄDJE!

Att dricka tillräckligt, att undvika att sitta för mycket, att röra på sig, sovande samt dieten är väldigt viktiga element för ett piggare mående.

Har du ändå svårt att få igång dig ibland? Känns motion för invecklat, eller hittar du inte motivation till löpning eller jogging?

Vi skall inte heller göra den här saken för invecklad. Det att du får dig själv igång, fast för några minuter per gång, till exempel under arbetsdagen eller på fritiden, är till en början att rekommendera och även lätt. Motion har en väldigt positiv inverkan på vätskecirkulationen i kroppen. Att vara stilla och speciellt att sitta sväller upp fötter och området kring magen. Kroppens vätskor kommer inte ordentligt igång om vi tvingar vår kropp att vara stilla långa perioder.

Motion av hård intensitet, tung träning av muskelkondition samlar även vätska i kroppen, eftersom vätskan samlar sig i de tränade musklerna. Det här kan synas på vågen som till och med en ökning på några kilo. Det här är normalt och man ska inte oroa sig över det.

Motion piggar också upp humöret, minskar på stress och förbättrar sömnens kvalitet. Motion har också enligt undersökningar positiv inverkan på förebyggandet och skötsel av många bassjukdomar.

Här kommer några trevliga tips på hur du kan öka på din aktivitetsnivå.

Tips nummer 1

Om du tycker om att lyssna på musik, lägg på hemma din favoritmusik eller din favoritsång just nu. Ute kan du lyssna i hörlurar eller fast nynna på sången i ditt huvud, och rör dig i takt med musiken. Träningens längd blir såhär 2-5 minuter beroende på sångens längd. Du kan dansa, tänja, röra på armar och ben eller fast boxas i luften, helt vad som känns bra för dig själv. Viktigt skulle vara att du fokuserar bara på det du gör och på att njuta av rörelsen.

Tips nummer 2

Om du jobbar sittande, istället för att ha en vattenflaska på ditt arbetsbord, förvara den någonstans längre bort, till exempel i pausrummet eller kafferummet. Såhär stiger du oftare upp under arbetsdagen, och tillika får du i dig vätska. Du kan också rulla på vristerna och sträcka på ryggen och axlarna längs med dagen.

Tips nummer 3

Gör små val i vardagslivet för att öka på vardagsmotionen. Kunde du gå eller cykla istället för att ta bilen? Välj trapporna istället för hissen, om det är möjligt med tanke på din hälsa?

Vad är den minsta lilla gärningen du kunde göra för aktiviteten? Av små bäckar blir det en å till slut, med dina egna val kan du påverka din dagliga aktivitetsnivå, och så här friska upp både kropp och själ.