Vielä ehdit mukaan 8 viikon Starttiin! Hyödynnä tarjous nyt!

Lataa ilmainen e-reseptikirja ja testaa 8 viikon Startin reseptejä

3 keinoa päästä eroon tunnesyömisestä

Tunnesyömistä on mahdollista säädellä ja siitä on myös mahdollista päästä eroon.

Tunnesyömisellä tarkoitetaan syömistä, jolla esimerkiksi helpotetaan tunnekuohua, haetaan hetkellistä hyvän olon tunnetta tai lohtua, palkitaan onnistumisista tai tavoitellaan irtiottoa arjesta ja sen kiireistä. Sillä voidaan tavoitella tunteiden tukahduttamista tai hallitsemista, mutta sillä voidaan myös korostaa hyviä tunteita. Joskus tunnesyömisellä voidaan myös täyttää psyykkistä tyhjyyden tunnetta.

Tunnesyömistä on mahdollista säädellä ja siitä on myös mahdollista päästä eroon. Liika rajoittaminen ei yleensä johda haluttuihin lopputuloksiin, joten itselleen kannattaa olla tässäkin kohtaa armollinen –  jokainen meistä tunnesyö joskus. Ensimmäinen askel on kuitenkin tunnistaa oma tunnesyöminen.

Tunnesyömisellä voidaan koittaa peittää tunteita, joita ei koe sallituiksi tai joille ei koe olevan tilaa. Joskus taustalla voi olla myös tuntemus siitä, että on hukassa omien tunteidensa kanssa tai ne ovat itselle vieraita. Tällaisissa tilanteissa voi tuntua helpommalta tukahduttaa tunteita syömällä. Kun mieli on levoton, ruoka tarjoaa keinon kääntää huomio johonkin konreettiseen toimintaan.

Tunnesyömisen helpottamisen avainasemassa ovat riittävän monipuolinen ja säännöllinen syöminen, hyvät sosiaaliset suhteet ja ympärillä oleva tuki, sekä riittävä lepo ja palautuminen.

Kun sinulle iskee voimakas tarve syödä jotakin, eikä se johdu fyysisestä nälästä, pysähdy. Mieti hetki, mistä tarve kumpuaa? Minkälainen olo sinulla on juuri nyt? Oletko kenties tylsistynyt, yksinäinen tai stressaantunut? Mitä muita keinoja tunteen purkamiseksi voisit arjestasi löytää?

On myös hyvä tiedostaa, että tunnesyöminen ei koskaan ratkaise taustalla olevaa ongelmaa, jonka vuoksi tunnesyömiseen on päädytty. Tunteita ei voi syödä pois. Jos huomaat hankalien tunteiden käsittelyn olevan ylivoimaista tai johtavan aina huonoihin valintoihin, keskustele ammattilaisen kanssa.

1. Löydä arkeesi asioita, joiden tekemisestä nautit

Pohdi, minkälaiset asiat ravitsevat sinua sisäisesti ruoan lisäksi. Mistä asioista tulet hyvälle tuulelle? Minkälaisten asioiden tekemisestä nautit? Voisiko esimerkiksi luonto, taide, ystävien kanssa oleminen tai jokin muu rakas harrastus toimia keinona ilahduttaa, rauhoittaa tai lohduttaa sinua ruoan sijaan kun sille on tarvetta?

2. Kuuntele kehoasi ja sen viestejä

Oman kehon viestejä on hyvä oppia kuuntelemaan. Voimme kuitenkin samalla tehdä tietoisia valintoja myös syömisen suhteen, eikä meidän tarvitse reagoida jokaiseen kehon tai mielen impulssiin. Jos tämä on opittu toimintatapa, sen purkaminen voi viedä jonkin aikaa. Kehon tarpeita ja toiveita voi kuunnella, kuitenkin tehden tietoisia, omien arvojen mukaisia valintoja.

On hyvä tiedostaa, että kaikki tunteet kuuluvat elämään eikä niistä tarvitse pyrkiä eroon. Niiden kanssa voi oppia elämään, sillä kaikki tunteet ovat väliaikaisia, eikä niihin välttämättä tarvitse joka kerta reagoida. Voit ikään kuin tarkastella tunnetta ulkoapäin: Missä kohtaa kehoa se tuntuu? Miten kuvailisit tuntemusta? Voisitko vain antaa tunteen olla, kunnes se hälvenee?

3. Pyri ymmärtämään ja nimeämään tunteitasi

Koska tunteet kuuluvat elämään ja arkeemme väistämättä, niiden kanssa voi tehdä sovun ja oppia elämään.

Kun huomaat kehossasi jonkin tunteen ja impulssin helpottaa sitä syömällä, pysähdy. Pyri nimeämään tunne, ja pohtimaan hetki, mistä tunne aiheutui. Pyri tietoisesti muuttamaan käytösmalliasi. Jos olet tottunut esimerkiksi vihaa tai surua tuntiessasi pyrkimään siitä välittömästi eroon, voit kokeilla toimia eri tavalla; Jää paikallesi. Anna tunteen olla rauhassa. Tarkastele sitä, ja hyväksy se osaksi sen hetkistä olotilaasi. Tiedosta, että tunne on väliaikainen, ja voit siitä huolimatta olla vain rauhassa ja hengitellä.

Jos käytät herkuttelua itsesi palkitsemiseen tai kiittämiseen, esimerkiksi suuren siivousurakan jälkeen, kokeile miltä tuntuu, jos palkitset itsesi siivoamisesta vain puhtaalla kodilla. Istu alas, sytytä vaikka kynttilä ja katsele ympärillesi. Nauti kättesi jäljestä ja kodin puhtaasta tuoksusta. Voiko työn jälki ja puhdas koti kiittää sinua riittävästi tehdystä työstä?

Jaa artikkeli

Pudota painoa ruokavaliolla!

8 viikon Startti on suosittu laihdutusruokavalio, jossa syödään tavallista jokaisesta kaupasta löytyvää ruokaa.

Valmista ateriasuunnitelmaa seuraamalla pudotat painoa – ilman liikuntaa.

Koe miten voit päästä ylimääräisistä kiloista eroon pelkästään syömällä ja saada pysyvän muutoksen ulkomuotoon.

8 viikon aikana keskimääräinen painonpudotus osallistujilla on 6,3kg.

Tilaa tänään ja saat kaupan päälle 178 eurolla verkkokursseja, jotka tukevat painonpudotusta!

Ennakkoilmoittaudu seuraavaan 8 viikon Starttiin ja saat nämä edut

8 viikon Startti on suosittu painonpudotusruokavalio, jonka avulla pudotetaan painoa täysin ilman liikuntaa.

Seuraava ryhmä aloittaa 21.8. ja nyt kannattaa ennakkoilmoittautua mukaan, sillä….

Päivää
Tuntia
Minuuttia
Sekunttia

Jätä yhteystietosi ennen 27.7. torstaita, sillä sen jälkeen ennakkoilmoittautuminen suljetaan!

Huom! Ilmoittautuminen ei sido sinua mihinkään!

Lisää kirjoituksia tästä aiheesta

Reseptit

Raparperi-banaanileipä

Jos banaanit tuppaa menemään vanhaksi, niin niistä on helppo leipoa banaanileipä. Raparperi tuo kivan hapon tähän muuten niin makeaan banaanileipään.

LUE ARTIKKELI
Reseptit

Mansikka-raparperisalaatti

Tätä kesäisempää salaattia ei ole. Mansikat tuo makeutta, raparperi happamuutta ja fetasta saadaan suolaisuus. Tätä ihanaa komboa sinun on pakko kokeilla!

LUE ARTIKKELI
Reseptit

Proteiinipatukat

Nämä ihanat proteiinipatukat on helppo valmistaa vaikka pakkaseen herkkuhetkiä tai nopeaa ateriaa varten.

LUE ARTIKKELI

Hae sivulta

Viimeisimmät artikkelit