Vielä ehdit mukaan 8 viikon Starttiin! Hyödynnä tarjous nyt!

Lataa ilmainen e-reseptikirja ja testaa 8 viikon Startin reseptejä

Miksi syö vähemmän ja kuluta enemmän -neuvo ei tuo tuloksia?

Näiden syiden takia yhteen lauseeseen tiivistetyt painonpudotusneuvot eivät toimi – ja miten valita parempia ohjeita.

Painonpudottaminen ja erityisesti pysyvän elämäntapamuutoksen tekeminen on prosessi, joka usein vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja ymmärrystä sekä kehosta että omasta mielestä parhaan tuloksen saavuttamiseksi.

Usein kuultu neuvo “syö vähemmän ja kuluta enemmän” kuulostaa loogiselta ja matemaattisesti oikealta, mutta se ei useinkaan ole riittävä ohje painonpudotukseen. Tämä on helppo ymmärtää ihan jo tarkastelemalla, kuinka moni ylipainosta kärsivä aikuinen on lausahduksen joskus kuullut, mutta on yhä ylipainoinen.

Tämä yksittäinen lause jättää huomioimatta useita tärkeitä tekijöitä, jotka vaikuttavat painonhallintaan.

Laihduttaminen vaatii lähestymistapaa, jossa otetaan huomioon elämäntavat, terveydentila, ruokailutottumukset ja psykologiset tekijät.

Tässä blogitekstissä tarkastelemme, miksi “syö vähemmän ja kuluta enemmän” ei ole hyvä neuvo laihdutuksessa, mitä se ei ota huomioon ja miten sitä voi kehittää.

 

Liian yksinkertaistava lähestyminen

Yksinkertainen ohje “syö vähemmän ja kuluta enemmän” voi tuntua järkevältä, mutta se ei ota huomioon kehon tarpeita tai entisiä elintapoja.

Kun on tarkoitus syödä aiempia tottumuksia vähemmän, yksinkertainen ohje ei kerro, mistä vähennys tehdään niin, että ruokavalio yhä tukee pitkäikäisyyttä ja sen vuoksi esimerkiksi lihasten säilymistä.

Yksinkertainen ohje ei myöskään kerro paljonko pitäisi vähentää syömistä tai miten paljon kulutusta tulisi kasvattaa suhteessa aiempiin tapoihin.

Jos työt ja harrastukset ovat jo suurta fyysistä aktiviisuutta sisältäviä, miten paljon siihen tulisi vielä lisätä kulutusta, jotta haluttuja tuloksia alkaisi tulla? Vastaus voisi olla myös päinvastainen ja lepo auttaisi kehoa palautumaan.

Ohje yksinkertaistaa ihmiskehon ja kaikki sen toiminnot yksinkertaiseksi matemaattiseksi toimitukseksi, vaikka muuttujia on lukemattomia.

painonpudotusvinkit

Psykologiset tekijät

Painonpudotus ei ole vain fyysinen prosessi; se on myös henkinen muutos.

Tunteet, stressi ja mieliala vaikuttavat ruokailutottumuksiin, motivaatioon liikkua ja noudattaa sovittua suunnitelmaa.

Liian yksinkertainen neuvo ei huomioi sitä, että monet meistä syövät epäterveellisiä asioita usein tunnesyistä tai stressin lievittämiseksi.

Lopulta tunteet voivat olla jo yksinään ylipainon taustalla.

Näin ohje koskien syömistä ei yllä lainkaan siihen osa-alueeseen, josta pahimmillaan kaikki juontuu.

Elämäntapamuutosta tehdessä on tärkeää käsitellä näitä taustalla olevia psykologisia tekijöitä, jotta muutokset ovat pysyviä.

Ravitsemuksen monimutkaisuus

Ravitsemus on paljon enemmän kuin vain kalorimäärien laskemista ja hallintaa.

Terveellinen ruokavalio sisältää makroravinteita (proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja) oikeassa suhteessa, mikroravinteita (vitamiineja ja mineraaleja) sekä riittävän määrän kuituja ja vettä.

“Syö vähemmän” voi johtaa aliravitsemukseen, jos ei varmisteta, että jäljelle jäävä kalorimäärä tulee ravintorikkaista lähteistä ja syödyt kalorit sisältävät kaiken tarvittavan terveyden ylläpitämiseksi.

Parempi lähestymistapa on varmistaa, että oma ruokavalio sisältää esimerkiksi tarpeeksi proteiinia, jotta lihakset säilyvät painonpudotuksessa, ja sen jälkeen miettiä mistä vähennys tehdään.

Ruokavalion ravitsemuksellista sisältöä voi tarkistaa esimerkiksi Finelin ruokapäiväkirjalla.

painonpudotus

Konkretian puutos

Pysyvä painonpudotus vaatii elämäntapojen muutoksia.

Onnistunut elämäntapamuutos sisältää terveelliset ruokailutottumukset, säännöllisen liikunnan ja riittävän unen.

Näiden asioiden muuttaminen vaatii kuitenkin ajatustyötä, koska usein arjesta täytyy rikkoa useampia vanhoja rutiineja, jotta ylipainon keränneet tavat voivat väistyä ja tilalle tulla uusia.

Jotta ajatus voi siirtyä toiminnaksi, mieli tarvitsee konkreettisia ohjeita.

Siksi usein “mä rupeen vähän katsomaan mitä mä syön” -tyyliset projektit eivät tuota toimintaa eivätkä sen vuoksi tuloksia, koska ajatus ei sisällä mitään konkretiaa.

“Alan syömään vähemmän ja kuluttamaan enemmän” neuvoa parempi ohje nuora itselleen voisi olla esimerkiksi, että aloittaa kaikki arkiaamut terveellisellä aamiaisella tai laittaa itselleen nukkumaanmenoajan, jota alkaa noudattaa.

Kun mieli saa konkreettisen ohjeen jota noudattaa, sen noudattaminen on helpompaa.

Yksilöllisyys

“Syö vähemmän ja kuluta enemmän” ei tarjoa mitään henkilökohtaista.

Ihmiselle, jonka kulutus on jo suurta ja elämä aktiivista, voikin olla parempi ottaa hetki rauhassa ja kuluttaa vähemmän.

Aktiviteetit saattavat siitä huolimatta että rentouttavat mieltä, olla keholle stressi. Liika stressihormoni kehossa vaikeuttaa rasvan palamista ja näin hidastavat projektia.

Tämä henkilökohtainen lähestymistapa puuttuu yksinkertaisesta ohjeesta “syö vähemmän ja kuluta enemmän”.

Hyvä ohje painonpudotukseen huomioi myös palautumisen, unen ja monipuolisen ravinnon.

laihtua

Miten löytää parempia neuvoja?

Painonpudotus on usein monimutkainen prosessi, joka vaatii paljon enemmän kuin yksinkertaisen ohjeen “syö vähemmän ja kuluta enemmän”.

Yhteen lauseeseen tiivistetty neuvo ei ota huomioon yksilöllisiä tarpeita, psykologisia tekijöitä, ravitsemuksen monimutkaisuutta, tarvittavia elämäntapojen muutoksia ja yksilöllistä tukea.

On tärkeää lähestyä laihduttamista kokonaisvaltaisesti, huomioiden kaikki nämä tekijät, jotta saavutetut tulokset ovat kestäviä ja terveellisiä. Pysyvien elämäntapamuutosten tekeminen ei ole pikamatka, vaan elämänmittainen prosessi, joka vaatii jatkuvaa huomiota ja tukea.

Jos taustalla on tunnesyömistä, tunteiden säätelyn ja kohtaamisen oppiminen mulla tavoin kuin ruoalla pehmittäen voi olla askel eteenpäin kohti tavoitetta.

Parempia vinkkejä painonpudotukseen saadakseen kannattaa kannattaa tutkia omia nykyisiä tapoja esimerkiksi kirjoittamalla ruoka- ja mahdollisesti myös unipäiväkirjaa. 

Näin omat ruokailut ja oma arki on helpommin hahmotettavissa. Ennen kuin lähtee tekemään suuria lisäyksiä kulutukseen, on tärkeää, että palautuminen on myös kunnossa, muutoin tulos voi olla käänteinen.

Jos tahdot kaiken tämän valmiiksi mietittynä, tutustu 8 viikon Startti -valmennukseen. 8 viikon Starissa käydään läpi kaikki kohdat pala palalta, jotta saat matkallesi sellaisia ohjeita, jotka tuottavat myös tuloksia.

 

Oletko sinä kuullut toimimattomia painonpudotusvinkkejä, millaisia? Kommentoi alle.

Jaa artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pudota painoa ruokavaliolla!

8 viikon Startti on suosittu laihdutusruokavalio, jossa syödään tavallista jokaisesta kaupasta löytyvää ruokaa.

Valmista ateriasuunnitelmaa seuraamalla pudotat painoa – ilman liikuntaa.

Koe miten voit päästä ylimääräisistä kiloista eroon pelkästään syömällä ja saada pysyvän muutoksen ulkomuotoon.

8 viikon aikana keskimääräinen painonpudotus osallistujilla on 6,3kg.

Tilaa tänään ja saat kaupan päälle 178 eurolla verkkokursseja, jotka tukevat painonpudotusta!

Haluatko pudottaa painoa ilman liikuntaa ja aloittaa tänään?

52 viikkoa on palvelu, joka tekee painon pudottamisesta ja hallinnasta helppoa.

Se tarjoaa sinulle valmiin ateriasuunnitelman niille päiville kun et jaksa miettiä mitään – ja yli 700 reseptin reseptipankin, jonka avulla syöt joka päivä sinulle maistuvaa ruokaa ja samalla paino putoaa.

Ei enää arvailua tai monimutkaisia laskelmia; voit keskittyä nauttimaan herkullisesta ruoastasi tietäen, että se tukee tavoitteitasi terveellisellä ja tasapainoisella tavalla.

Liity nyt ja  pääset aloittamaan heti!

Ennakkoilmoittaudu seuraavaan 8 viikon Starttiin ja saat nämä edut

8 viikon Startti on suosittu painonpudotusruokavalio, jonka avulla pudotetaan painoa täysin ilman liikuntaa.

Seuraava ryhmä aloittaa 21.8. ja nyt kannattaa ennakkoilmoittautua mukaan, sillä….

Päivää
Tuntia
Minuuttia
Sekunttia

Jätä yhteystietosi ennen 27.7. torstaita, sillä sen jälkeen ennakkoilmoittautuminen suljetaan!

Huom! Ilmoittautuminen ei sido sinua mihinkään!

Lisää kirjoituksia tästä aiheesta

Reseptit

Retiisi-vadelmasalaatti

Tässä maukkaassa salaatissa yhdistyy vadelmien raikkaus ja salaattijuuston suolaisuus. Retiisi tuo ihanaa purutuntumaa ja vadelmakastike kruunaa koko salaatin.

LUE ARTIKKELI
Reseptit

Vadelma-raparperituorepuuro

Tuorepuuro on kiireisten aamujen pelastus. Sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan jo edellisiltana, niin ei aamulla tarvitse miettiä mitä suuhun laittaa.

LUE ARTIKKELI
Reseptit

Vadelmasuklaakulho

Tämä ihana vadelmasuklaakulho on täydellinen aamupala sellaisille aamuille, kun kaipaa jotain hieman enemmän. Tämä noudattaa perusateria 2 ohjeistusta.

LUE ARTIKKELI

Hae sivulta

Viimeisimmät artikkelit